General.BrowserWarning

Lastbil og busser

Lastbil och buss

Nyckeln till att hitta rätt däck är att känna till syftet med, och körförhållandena för lastbilen eller bussen. Däckets konstruktion och gummiblandning är nämligen optimerade.
Att välja rätt däck påverkar inte bara körekonomin, utan också viktiga faktorer som styrstabilitet, säkerhet, väggrepp och däckets livslängd. Valet av fälgtyp är viktigt för bärförmågan och optimeringen av nyttolasten på fordonet.
Läs mer om hur NDI kan hjälpa till att hålla flottan igång.

Se hela vårt sortiment

Långdistansdäck

För att säkerställa däckets driftsäkerhet och livslängd vid långdistanskörning ställs stora krav på att materialval och design optimeras för lågt rullmotstånd, låg vikt och motståndskraft mot värme. Långdistansdäck har vanligtvis ett längsgående, kompakt mönster, vilket säkerställer mjuk gång i färdriktningen. De är konstruerade av mindre stål för att minimera vikt och rullmotstånd. Materialet måste också vara beständigt mot värmeuppbyggnaden över långa avstånd.

Regionaldäck

Körning på landsvägar och mindre vägar inkluderar kurvor, varierande underlag och växlande hastigheter. Detta ställer höga krav på däckets vrid- och slagtolerans och en stabil stomkonstruktion stödjer dessa belastningar. På grund av olika körförhållanden är det oerhört viktigt att däckmönster, materialval och design stödjer däckets broms-, driv- och grepprestanda på olika vägytor i både torra och våta förhållanden.

Bussdäck

Busskörning kan i grunden delas in i två kategorier: stadskörning och långfärdskörning. Vid stadskörning utsätts däcken för många start/stopp och stötar från trottoarkanter. Mönstret och konstruktionen måste därför anpassas för stadskörning och det är extra viktigt att däcket har kraftiga sidoväggar som är motståndskraftiga mot stötar mot trottoarkanter. Långfärd, till exempel turistbussar, ställer höga krav på väggrepp, lågt rullmotstånd/bränsleeffektivitet och färdens komfort för både passagerare och förare.

On/Off-däck

Att köra i mer krävande miljöer som grustag eller byggarbetsplatser ställer höga krav på däckets konstruktion och mönster. Konstruktionen består av en stor andel stål, så däcket är motståndskraftigt mot de många oförutsägbara föremålen, som stora stenar och metalldelar. Däckets mönster är grovt för att säkerställa dragkraft på den ojämna och ibland porösa ytan, samt en räfflad konstruktion som minskar risken för att samla småsten.

Vinterdäck

När temperaturen sjunker kan det vara fördelaktigt att byta till vinterdäck. Speciellt om resan går utomlands är det viktigt att vara uppdaterad om relevant lagstiftning i transit- och destinationsländerna. Vinterdäck är tillverkade av en mjukare gummiblandning, vilket gör att däcket inte blir hårt vid låga temperaturer. Ett grövre mönster säkerställer bättre väggrepp och dragkraft. Vinterdäck måste märkas med M+S och 3PMSF.

Fälgar

Det finns flera typer av fälgar för lastbilar och bussar. Fälgarna är smidda och värmebehandlade för att maximera den totala mekaniska styrkan. Det är viktigt att fälgen har hög lastkapacitet då lastbilar och bussar ofta kör med tung last. Det finns många olika ytbehandlingar som produceras för olika användningsområden.

Olja

Ett välsmort fordon är avgörande för driftsäkerheten. Genom att kontinuerligt underhålla fordon med smörjoljor minskar risken för oplanerade och dyra haverier avsevärt. Det breda utbudet av motorolja, växellådsolja, hydraulolja, multifunktionsolja och frostskyddsolja finns i olika storlekar och har utvecklats för korrekt smörjning av moderna motorer och hydraulsystem. Smörjmedlen uppfyller OEM-kraven och internationell standard.

Tillbehör

Däck och fälgar är de primära komponenterna för att hålla maskinerna igång. Men för att montera och underhålla dem är det viktigt att ha rätt tillbehör till hands.

Tillbehör för montering och underhåll sträcker sig från ventiler, ventilförlängare, balanseringsvikter, till monteringspasta. NDI har gjort det enkelt att få en överblick över allt som används och vi har samlat allt på ett ställe.

NDI Sverige AB

Gamlemark/Blomstervägen
225 93 Lund
Sverige
Orgnr: 556221-8353
kundtjanst@ndi-se.com

Behöver ni hjälp?

Kontakta kundtjänst på:
046 379500

Måndag-torsdag: 8:00-16:30
Fredag: 8:00-16:00
Avvikande öppettider

Hitta snabbt

Kontakt
Om NDI

 

WEBSHOP